top of page

מפגש בתערוכה יעל דרומה ביום שבת 25.3.2023 12:00, בהשתתפות: הדס קידר, פרופ׳ הדס שדר,האמנים פבל וולברג ורוני חג׳ג׳,ואורית מור –אוצרת התערוכה.

התערוכה "יעל דרומה" מפגישה עבודות של שבעה אמנים בעלי זיקה ביוגרפית לבאר שבע, שאותה עזבו כולם למרכז הארץ או מקומות אחרים בעולם. התערוכה מבקשת לבחון את אופני הניסוח של השפה האסתטית בעבודותיהם לנוכח זיקה זו, חמקמקה ככל שתהיה, ולבדוק כיצד השפיעו על יצירתם התהליכים החברתיים והפוליטיים שעברו על העיר. בתערוכה מוצגות עבודות במדיומים שונים: פסל עץ וציור על נייר של חוה מחותן; מיצב של רוני חג'ג' ותצלומים של גסטון צבי איצקוביץ, פבל וולברג, אלי סינגלובסקי, נדב עשור וסיגל פרימור.

 

הדס קידר – מוקד ההרצאה הוא אירוע "סלון בטון 1" שאצרה ב-2015 וכלל התערבויות אמנותיות ואוצרותיות ברובע אבישור בערד. האירוע התייחס לסדרה של גני משחקים ברוטליסטיים (גינות אקלים), שתוכננו ונבנו בידי אדריכל הנוף צבי דקל באמצע המאה ה-20. ההרצאה תעורר דיון על מידת ההתאמה של גינות אלה, שהועתקו מסביבות מגורים שנוצרו לאחר מלחמת העולם השנייה בבריטניה ובארצות אירופה, לסביבה המדברית ולאוכלוסייה המקומית. הדיון יתמקד בשאלה: כיצד צורתן המופשטת והגאומטרית של הגינות מכוננת אתוס עיצובי של מרחבי למידה חווייתיים, השונים מבנייני השיכונים הסובבים אותם ונותנים דרור לדמיון וליצירתיות של ילדי השיכונים.

פרופ׳ הדס שדר – הרצאתה תעסוק בהשפעת הבנייה של השיכון הציבורי בבאר שבע על העיר. זוהי בנייה ממסדית, שראשיתה בשנות ה-50 של המאה ה-20, שנעשתה על פי תוכנית אב כוללת, במטרה לייצר פתרונות דיור לתושבי העיר. כמו כן, תעסוק ההרצאה במקורותיו ובהשלכותיו של סגנון הבנייה הברוטליסטי בבאר שבע, אותה מגדירה שדר "בירת הברוטליזם בישראל".

 

 

על הדוברים:

הדס קידר – יזמית תרבות, אוצרת וחוקרת בתחום האוצרוּת. מחקרה דן בהיבטים של אמנות באזורים המרוחקים ממרכזים תרבותיים דומיננטיים. כדוקטורנטית לאוצרוּת בתוכנית משותפת לאוניברסיטת רדינג בבריטניה ולאקדמיה לאמנות בציריך (ZHDK) בשווייץ, קידר מתמקדת באזור הנגב ובפעולות תרבותיות שיתופיות שהתקיימו בו בעבר ובעת הנוכחית. קידר היא בת ערד ובוגרת תואר ראשון ושני מהמחלקה לאמנות בבצלאל ומאוניברסיטת מידלסקס בלונדון. היא הקימה בערד, בשיתוף העירייה, את תוכנית שהות אמן "ערד אמנות אדריכלות", וכן את "המרכז לאמנות עכשווית בערד".

פרופ' אדר׳ הדס שדר – חוקרת של השיכון הציבורי ושל הברוטליזם במדינת ישראל. שדר מרצה בכירה במרכז האקדמי ויצו חיפה ובתוכנית לתואר שני בהנדסה עירונית בטכניון, אוצרת תערוכות אדריכליות ויועצת שימור. מאמרים שכתבה בנושא מחקרה פורסמו בארץ ובעולם.

פבל וולברג –  צלם ואמן חזותי. זוכה פרס ליאון קונסטנטינר של מוזיאון תל אביב לאמנות לשנת 2005. השתתף בביאנלה ה-52 בונציה ב-2007. מאז 1994 מציג בתערוכות יחיד ותערוכות קבוצתיות בישראל וברחבי עולם. עבודותיו פורסמו בעיתונים ובכתבי עת בישראל ובעולם, ביניהם "הארץ", "ניו יורק טיימס" ו"דר שפיגל".

רוני חג׳ג' – אמן רב תחומי הפועל בקשת רחבה של מדיומים, ביניהם ציור, קולאז’, פיסול ומיצב, עיצוב ומוזיקה, אוצרות ואופנה. עבודותיו של חג’ג’ הוצגו בחללי תצוגה רבים, ביניהם ביתן הלנה רובינשטיין של מוזיאון תל אביב לאמנות, מוזיאון פתח-תקווה לאמנות, הביאנלה בהרצליה,  גלריה רו-ארט, מוזיאון אורי ורמי נחושתן, סדנאות האמנים בתל אביב,  JCC LABA CENTER בניו יורק. אצר תערוכות במובי (מוזיאון בת ים), בגלריה זומר, במוזיאון העיצוב בחולון (במסגרת "שבוע האופנה") ובחללים אחרים.

אורית מור – אוצרת הלובי מקום לאמנות וגלריה 4, חללי תצוגה בינתחומיים ללא מטרות רווח, המארחים אמנים, אוצרים ויוצרים לפעולה בחלל, ומקיימים שיתופי פעולה עם מוסדות אמנות וארגוני תרבות.

bottom of page